Skipoint is onderdeel van Waterman Sport.

Onze andere websites: Watermansport.nl123dakkoffer.nl

WELKE BINDINGEN HEB IK NODIG EN HOE STEL IK ZE AF?

Welke bindingen heb ik nodig en hoe stel ik ze af?

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur. Dat betekent dagenlang plezier en sport in de sneeuw. Maar voor het zover is moet eerst alles nog worden afgesteld. En gebruikers van het snowboard zijn bekend met deze vraag: “Welke bindingen heb ik nodig en hoe stel ik ze af?”

Snowboard afstellen

Het afstellen van uw snowboard kunt u gemakkelijk zelf doen aan de hand van de volgende stappen:

Stap 1: bepaal welke voet voorstaat

Als eerste moet u bepalen welke voet voor staat tijdens het snowboarden. Weet u dit niet? Hier kunt u achter komen door een testje. 

Stoelmethode 
Stap, zonder hulp van uw handen, op een stoel. De voet waarmee u eerst op de stoel stapt komt voor.

Stepmethode 
Ga een stukje steppen (of skateboarden). De voet die u op de step plaatst komt ook voor tijdens het snowboarden. 

Duwtje in de rug
Vraag of iemand u een zacht duwtje in de rug geeft. De voet waarmee u uitstapt komt voor op het snowboard te staan. 

Komt uw linkervoet voor? Dit wordt ‘regular’ genoemd. Als u met uw rechtervoet vooraan staat noemt men dit ‘goofy’. Merkt u tijdens het snowboarden dat het niet klopt? Wees dan niet bang om het aan te passen en te testen met de andere voet voor.

Stap 2: voorkant van je snowboard vinden

Nu u weet welke voet voor komt te staan, is het tijd om de voorkant van het snowboard te vinden, deze wordt de ‘nose’ genoemd. Zet uw snowboard rechtop en zorg dat u het logo of de tekst kan lezen. Kunt u het lezen? Dan heeft u de voorkant gevonden. Dit geldt voor elk snowboard merk. 

Stap 3: De bindingen van uw snowboard 

Nu u weet met welk been u voorstaat en wat de voorkant van uw board is, is het tijd om de bindingen op het snowboard te plaatsen. De linkerbinding komt altijd links en de rechterbinding altijd rechts. Welke binding de linker of de rechter is herkent u aan de buckels. Deze zitten aan de buitenzijde van uw voet.

Hierna bepaalt u de stance breedte. Dit houdt in hoever de bindingen uit elkaar komen te staan. Op het snowboard is vaak een referentiestand aangegeven: de ideale stand volgens het merk van uw snowboard. Begin hiermee.

Bent u klein? Dan kunt u de bindingen dichterbij elkaar zetten. Verplaats eerst de voorste binding een stukje naar achteren. Bent u lang? Zet dan de bindingen verder uit elkaar. Verplaats eerst de achterste binding naar achteren.

Stap 4: Hoek van je bindingen 

Rijdt u voornamelijk 1 kant op? Dan staan de bindingen meer in die rijrichting. Bij deze stance staat de voorste binding in een hoek van +18 tot +21 graden. Weet u het niet zeker? Begin met +18 graden en pas het later aan. Het aantal graden wordt aangegeven op de disc, dit is het zwarte rondje onder op uw binding.

Uw achterste binding staat in een hoek van -3 tot -9 graden. Weet u het niet zeker? Begin met -6 graden en pas het later aan. 

Bij een freeride board staan de bindingen meer achter op het board, dit wordt ‘set back’ genoemd. De stance bij een freeride board is vaak +15 graden voor en –15 achter graden achter. Hierdoor kan er makkelijk van rijrichting worden veranderd. Dit wordt ‘duckstance’ genoemd.

Stap 5: Uitlijnen van je snowboardbindingen

Een van de laatste stappen bij het afstellen van uw snowboard. Hoeveel overhang hebben uw tenen en uw hiel over uw snowboard? Dit moet zo gelijk mogelijk zijn aan beide kanten.

Stap 6: Monteren van je snowboardbindingen

Draai de bindingen losjes aan, kijk of er eventuele aanpassingen nodig zijn. Zit alles goed? Dan kunt u uw bindingen vastdraaien. 

Doe dit altijd met een schroevendraaier en niet met een schroefmachine, die kan het board beschadigen. Check tijdens het gebruik van uw snowboard of uw schroeven nog goed vastzitten.

Welke snowboardbindingen heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten bindingen. Welke u nodig heeft is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en rijstijl.

Step-in bindingen 

Bij deze bindingen stapt u er letterlijk in. Uw schoen en de binding klikken aan elkaar vast. Deze binding wordt vaak gebruikt in combinatie met hardboots. U haalt alle steun uit uw schoenen, en niet uit de binding. Step-in bindingen worden vaak gebruikt door beginners. Dit is door het grote voordeel dat men gemakkelijk het board kan vast- en losklikken. 

Strap-bindingen 

Dit zijn de meest voorkomende bindingen. Deze bieden meer steun dan de step-in bindingen en zijn altijd in combinatie met softboots. De steun komt niet uit de schoenen maar uit de binding, in tegenstelling tot bij step-in bindingen. Softboots zijn gemakkelijker om mee te lopen en u kunt ze afstellen naar wens. Een nadeel aan strap-bindingen is dat u zittend uw snowboard moet bevestigen, wat meer tijd kost dan het kliksysteem.

Hybride bindingen 

Een hybride binding is een combinatie van een step-in en strap-binding. Er is een kliksysteem, maar er is maar 1 strap om te bevestigen in plaats van de 2 of 3 straps bij strap-bindingen. Dit scheelt tijd op de piste. Een hybride binding kan in combinatie met softboots worden gebruikt, die comfortabeler zitten dan harde schoenen. Een nadeel is dat doordat je maar 1 strap hebt, u minder kan instellen. 

Welke binding u moet hebben hangt af van uw persoonlijke voorkeur en voorkeur voor uw schoenen.

Nu weet u hoe u uw snowboard moet afstellen, wat de afstand tussen uw bindingen op uw snowboard moet zijn en welke bindingen u moet hebben voor uw wintersport.

Bent u nog op zoek naar nieuwe bindingen voor het wintersportseizoen weer begint? Bekijk ons assortiment snowboard bindingen. Vragen over het correct binden van uw snowboard? Wij helpen u graag! U kunt contact opnemen via onderstaand contactformulier.

Terug naar het overzicht
Snowboard: welke bindingen heb ik nodig en hoe stel ik ze af?

Vragen?

Heeft u persoonlijk advies nodig, kom dan langs in onze winkel.

Contact formulier